18 Jamieson Pde. Collaroy

Renovation/Extension
Completed in 2008

A single storey weatherboard cottage built approx 1940’s, a Collaroy classic.

This house was a single storey weatherboard cottage built approx 1940’s, a Collaroy classic.

To retain the cottage’ character & meet the families requirements we decided it would be a good solution to raise the existing cottage & build underneath. This would provide a double garage, storage for trade tools & a separate self-contained flat for their son. The original cottage was renovated & the enclosed veranda was re-instated as an open veranda which wraps around on the northern side. The house was extended at the rear on a split level, to create open plan living & entertaining area which links to the rear yard & swimming pool. Lifting the existing cottage rather than rebuilding, helped to maintain the character of the suburb & avoided creating unecessary land fill & consumption of new materials.

Orientation:
The living room was located in the north-west corner. This allows for sun penetration to the dining & kitchen via the lounge.

Windows:
Louvre windows are located strategically to invite the prevailing summer breezes & encourage cross ventilation. The western sun is shaded by operable external louvres in the living room which can be adjusted to allow the sun to penetrate the room in winter & deflect the heat in summer. A roll down blind on the western side of the covered veranda is used during summer to block the harsh setting sun from entering the house.

Insulation:
The house is fully insulated & reduces the need for mechanical heating & cooling.

Energy:
The house has no mechanical cooling installed other than ceiling fans. Energy efficient lighting that has been installed includes compact fluorescent light fittings. Most of the appliances selected are energy efficient.  A clothesline was positioned to integrate with the garden, to facilitate natural drying rather than using an electric clothes dryer. Ceiling fans assist air movement keeping the occupants cool. The fans are switched to reverse in winter to encourage warm air to move downwards reducing the amount of mechanical heating required.

Materials:
The external cladding is timber weatherboards, sustainable plantation grown, a material which has a low embodied energy. Trees are a renewable resource & have the added benefit of absorbing carbon dioxide & release oxygen in the growing process. Floorboards are AFS blackbutt. Concrete was kept to a minimum, used on the ground floor garage & unit, as it is a high carbon material. Timber windows were used which have a low embodied energy & are also a good choice as they don’t produce thermal transfer of heat & cold.

Water:
Water tanks supply the swimming pool & gardens

0410 191 908
Email: marie@mattinsondesignstudio.com.au