37 Collaroy St. Collaroy

New House - Completed in 2001

This beach house was designed to look like a Collaroy original

The intention was to design a stylish beach house that would look like it was one of Collaroy’s originals when viewed from the street.

The open plan living area with its v-joint lining boards, raked ceiling, timber French doors, timber windows, canvas blinds, hardwood flooring, white panelled kitchen with recycled timber bench-top & stainless steel details, uplighting, high ceilings throughout, hardwood decking & covered verandas, timber handrails & corrugated roof all combine to create a classic beach style home.

Orientation:
The living areas are located at the back of the house which faces north. Large north facing windows provide warmth & an abundance of natural light. Western windows were kept to a minimum, just enough to facilitate cross ventilation. The entrance, bedrooms, utility rooms & garage were positioned on the south.

Windows:
Casement windows are located strategically to invite the prevailing summer breezes & encourage cross ventilation. Ceiling fans assist air movement keeping the occupants cool. The fans are switched to reverse in winter to encourage warm air to move downwards reducing the amount of mechanical heating required.

Insulation:
The house is fully insulated to a high standard to reduce the need for mechanical heating & cooling. This home is very comfortable year round. The house has no mechanical cooling installed other than ceiling fans. The heating installed is gas room heaters, which are rarely required.

Hot water:
Heating is a gas instantaneous. A more sustainable option would have been heat pump powered by solar, or solar vacuum tubes.

Materials:
The external cladding is Weathertex weatherboards. Weathertex uses certified hardwoods from controlled sources. A material which has a low embodied energy. Trees are a renewable resource & have the added benefit of absorbing carbon dioxide & release oxygen in the growing process. Decking is AFS certified blackbutt responsibly sourced. Floorboards are AFS blackbutt finished in low VOC (low tox) oil. Concrete was kept to a minimum, only used for garage floor, as it is a high carbon material. Interior paints are low tox Dulux acrylic. Timber windows were used which have a low embodied energy & are a great choice as they also reduce thermal transfer.

0410 191 908
Email: marie@mattinsondesignstudio.com.au